En av mina viktiga relationer i naturen…

Ute på vår lilla ö i skärgården har jag under årens lopp skapat en relation med de mest bedårande aromatiska bär. Norrbottens landskapsblomma åkerbär.

Fröken åkerbär är speciell och det tar tid att få förtroende hos henne. Hennes rosa blommor visar vägen på försommaren och i juli månad är hon redo att plockas. Hon solar sig gärna i ljuset men de största vackraste bären döljer hon under gräs, buskar och snår. Jag får närma mig henne försiktigt så jag inte trampar ner de delikata bären och mitt vidvinkelseende måste vara påkopplat.

Jag sätter upp en intention; där jag ser de vackra bären för min inre syn, innan jag närmar mig åkerbären. Hon visar mig sina specialställen genom de solbrända torra och färgstarka plantorna som växer utspridda här och där. Ibland hittar jag några små bär där som jag plockar innan jag går vidare. Jag följer spåren, söker vidare genom att varsamt lyfta på grenar, vika undan långa grässtrån och häpnar varje gång över de stora röda bären som sparsamt dignar därunder. Känner mig sällsamt lyckligt lottad om jag hittar 10 bär på samma ställe. Hon är nog lite blyg av sig där hon gömmer sig även om hon är glad över att bli hittad och uppskattad för sin skönhet. Aromen som sprider sig ger mig gåshud.

Det är som en stilla meditation att kommunicera med åkerbären. Det sker i tystnad och jag tackar för varje bär hon delar med sig av. Hon ger mig många insikter under stunderna jag tillbringar med henne. Ibland förmedlar hon om de olika riktningarna, jag får snurra runt på samma ställe för att upptäcka nya bär, ibland berättar hon om de olika vindarna, solen, hennes växtsätt, tacksamhet, ödmjukhet, stillhet m.m. Jag bär alltid med mig ny förundran om relationer.

Åkerbäret har lärt mig om vikten att ta mig tid för mig själv. Hon har delat med sig om den värdefulla tystnaden och närvaron i stunden. Om jag inte är närvarande så missar jag de vackraste bären. Hon visar mig hur hon vill ha det för att ge en rikligare skörd och hon visar vad som upprör henne. Hon önskar att vara i symbios med sina systrar.

Åkerbären är en vägvisare för retreat. Hon viskar tyst om skatten vi alla har i oss. Men vi måste ge oss tiden och utrymmet för att hitta den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *