När du svarar på kallelsen – retreat

Jag är en vandrare. Min medfödda rörlighet medför att jag ofta har en längtan efter förflyttning. Tama fåglar längtar – vilda fåglar flyger…

Jag har tränat länge och mycket på att möta mig själv. Jag påminns ofta om att stanna upp och lyssna för att kunna ta ut den bästa riktningen för mig. De bästa svaren har alltid kommit till ytan under en vandring. Jag sover inte på ”saken” , jag går på ”saken”. Vi är olika fastän vi är lika.

Att anordna retreater är en gåva från ovan. Under en retreat kan vi sakta in på stegen och ta ett steg tillbaka för att hinna ikapp oss själva. Där ges möjligheten att höra även små viskningar från själen. Helt plötsligt kan vi höra den: kallelsen. Den blir tydligare och manar till uppmärksamhet. En av Wanja Twans sista hälsningar till oss var: ”You need to be more observant”. Den meningen följer mig varje dag.

Vi har ett ständigt pågående brus runtomkring oss och bruset ger problem på sikt. Vi blir okoncentrerade, får sömnproblem, känner frustration – otillräcklighet, tappar motivationen och kan drabbas av utmattning. Ibland behöver vi komma dit för att inse att vi måste ta ut en ny riktning. Bruset framkallar stressymtom som yttrar sig på olika sätt. Ibland väldigt diffust – vi känner att något är fel och ibland abrupt – något sparkar undan benen under oss och vi faller. Det är inte dåligt eller farligt. Det är som det är. Det är kanske då ditt inre manar till att du ska låsa upp den inre dörren så själen får frisk luft. Själen vill flyga fritt och ha space. Den är trött på det som stramar åt.

Då kan det vara dags för en retreat där du tillsammans med likasinnade ger dig ut på inre äventyr. Under en retreat kan ögonblick av tystnad vara bra vägvisare. Vi får möjligheten att möta oss själva i ett stödjande sammanhang. I våra stödskogar ges plats att få vara sig själv fullt ut. Frustration, ilska, skratt, sorg, tystnad, tårar möts med acceptans och respekt. Stödet under olika processer är kompakt och fyllt av compassion. Men samtidigt framåtmanande med kärlek. Du får plats att reflektera, möta det du behöver möta för att sedan agera. Healingcirklarna är magiska och fyller oss med nåd (grace).

Min högra och ibland vänstra hand (vi samordnar evenemang och kärleksfulla andliga resor) Marias upplevelse av att gå in i medveten tystnad är beskrivande av hur en helg där vi ger utrymme att vara den vi ÄR kan förändra livet:

Maria Norberg Johansson Jag träffade Monika för första gången under en retreat och jag minns den befriande känslan av att bara få vara. Att tänka en tanke åt gången och få möjlighet att tänka tanken klart utan avbrott. Det kan också vara omvälvande att möta sig själv och där kommer Monikas unika talang som ledare fram. Inget är för stort eller för litet, gruppens flöde och det som kommer upp är alltid viktigare än fasta tider och program. Ingen person eller känsla lämnas och i den tryggheten kunde jag släppa garden och möta det som skulle mötas. Jag är så tacksam att få gå bredvid dig Monika och möjligheten att få skapa dessa trygga rum och stabila stödskogar för fler. ❤️ Tack tack tack 🙏”

Vår nästa retreat startar om en vecka, Allhelgonahelgen 1-3 nov., på Meldersteins Herrgård Råneå.

Under vår senaste retreat i skärgården befann vi oss mitt i Längtan. Det var en mirakulös helg på många sätt. Tacksam. Här får du ta del av deltagarnas upplevelser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *