Min längtan till ursprunget

har lett mig till många ursprungstraditioner.

avslappnande och förberedande behandling

Min nyfikenhet och vetgirighet har uppmanat att söka upp ställen, folkslag, människor, urkulturer och fått mig att inse hur viktigt det är att gå till källan för det som jag söker.. För mig har det tagit tid och ibland krävts ansträngningar både fysiskt, psykiskt, mentalt och andligt. Som tur älskar jag att resa och upptäcka nya horisonter. Om jag ska vara riktigt ärlig så skulle jag inte må så bra av att ankra eller ligga vid en och samma brygga nån längre tid.

Jag har haft problem med min hälsa mer eller mindre hela livet. Min tarm blev saboterad när jag från två veckors ålder matades med bröstmjölkersättning gjord på en redning av komjölk och vetemjöl. På den tiden så var det det vitaste och finaste man kunde ge en nyfödd baby som inte kunde ammas p.g.a. olika orsaker. Mammas bröst var helt blodiga och trasiga av eksem. Jag kunde inte bajsa själv (distriktssköterskan fick komma och plocka mig) och jag hade ständig feber till drygt 2 års ålder.

Jag har sökt och jag har funnit mycket på min livsvandring. Men, jag ger nog aldrig upp att söka nya – gamla alternativa vägar att läka min hälsa på olika nivåer.

För ett år sedan gjorde jag tillsammans med en mycket god vän, stor Grete, min första resa till en Ayurveda klinik i Kerala Indien. Det var en alldeles särskild upplevelse. Goda vänner som besökt stället rekommenderade mig att besöka MattIndia som är ett enkelt sjukhus i en liten by på landet. Mina vänner hade varit där några gånger och hade känt sig så väl omhändertagna av professionella Ayurveda terapeuter och läkare.

Jag är så glad och tacksam för att vi tog till oss rekommendationerna och åkte dit. Vi flög över Dubai och landade i Kochi Indien. Flygresan var behaglig och vi landade i Kochi på morgonen efter. MattIndia hade ordnat transport och bilresan till kliniken tog ca en timme. På plats efter inkvartering fick vi träffa vår Madam Doktor som undersökte oss och valde ut de bästa behandlingarna efter våra dosha och hälsotillstånd. Jag är en pitta. Vi ordinerades två behandlingar per dag.

Alla får/fick påbörja behandlingssessionerna med helkroppsmassage i 7 dagar. Det var ljuvligt och kännbart att bli masserad av händer, fötter, tår och hälar. Behandling nr 2 var en varm mjuk syratvatten massage som ströks ut på hela kroppen av två vänliga terapeuter med mjuka händer. Den behandlingen var för mitt lymfsystem och bindväv och pågick i 5 dagar. Jag är ingen specialist på Ayurveda men det min kropp berättade till mig under de två veckor vi befann oss där var att terapeuterna verkligen visste vad de gjorde. Kvinnor masserades av kvinnor och män av män. Så skönt.

Det kändes så fint att bli hämtade på hotellrummet av flickorna den första veckan. Vi bodde i en nybyggd del av kliniken och vi log brett när vi stod på vår balkong och tittade ner på de vackra vänliga människorna som kom för att möta upp oss. Kanske var de för att vi inte skulle gå vilse. Varken Grete eller jag var van vid hämtning för att promenera till sjukhuset hand i hand. Det var fint. Några av personalen pratade inte engelska men deras vackra leenden bländade, händerna var varma och våra hjärtan mjuknade. Alla kvinnliga gäster bar en vinröd behandlingsklänning under vistelsen vilket innebär att vi kan minimera vårt medhavda bagage.

Vi åt frukost kl 9.00, lunch kl 13.00 och middag kl 19.00. Maten var enkel, mättande och helt ok. Vegetarisk och Ayurvedisk. Där satt vi tanter (och alla andra) i god tid och inväntade måltiderna medan vi gjorde våra korta inhopp på (FB, Instgram m.m.) media. Korridoren var den enda zonen med Wifi. Hjärnvila.

Förutom alla våra behandlingar strosade vi på byn och promenerade en del. Allt var precis lagom. Våra finaste kroppar blev grundligt genomgågna och omhändertagna. Vi vilade, åt mycket färsk frukt, åkte ut till några vackra havsstränder, var och tittade på elefanter, åkte båt på kanalerna och återhämtade oss. Vi åkte till Indien för att hämta hem oss och hitta den innersta tonen som är svår att höra i allt dagligt brus. Vi var bara med oss själva och det var fantastiskt. Två veckor utan yttre krav och förväntningar. Vi skrattade mycket och gott när vi jämförde oss med urklämda kaviartuber. Behandlingsverkan. Så oerhört skönt.

Jag insåg återigen hur viktigt det är att uppsöka källan när jag vill nå djupare i mig själv. Man kan ta AyurVediska behandlingar här hemma och leva efter principerna. Resan och vistelsen kostade pengar och vi var tvungna att avsätta tid för att ta oss dit. Men det var värt varenda krona. Vi räknade ut vad samma mängd behandlingar skulle ha kostat här hemma och kom fram till vår sanning. 28 behandlingar som ingick i vistelsen skulle ha kostat ca 25 200kr (uträknat på 900kr/timmen) För oss ingick flyg, mat och boende i priset förutom viktig egentid att bara ta hand om oss själv utan att behöva ägna tid till matlagning, disk m.m. Vi vilade.

Den urgamla visdomen som AyurVeda företräder finns inbyggt hos de här människorna som valt att bära och utöva traditionen. De har trampat mycket jord under sina fötter medan de mjukat upp vägen för generationer framåt. Vi har många kompetenta AyurVeda utövare här I Sverige och Europa och många är det som söker sig till dem för att bygga hälsa. Det är fantastiskt att kunskap sprider sig. Alla måste få söka och hitta sin väg. Vi är olika med olika men liknande behov. Vi strävar efter att må bra. Hoppas jag iallafall.

https://www.facebook.com/events/436879693667535

Vi har idag 2 platser kvar på vår resa till Indien. 15 mars – 30 mars. Kontakta mig om du vill följa med eller har några funderingar. Den första delen av resan ska vara inbetald till NEX resebyrå senast 27 januari så det är inte så lång tid kvar att fundera. Reflektera och agera. Med värme Monika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *