Om du inte rör mig så dör jag…

Hur hemskt det än låter så ligger det en sanning i påståendet. När jag gick min första Babymassageutbildning hos Mia Elmsäter från Älvsbyn så minns jag hur berörd jag blev av alla berättelser om barn som inte blev sedda. Barn som lämnades bort; ibland för att dö, ibland på nån trappa eller till ett barnhem. Barn som dog utan beröring och barn som räddades till livet med hjälp av beröring.

Jag minns filmen om en liten pojke som låg stilla i en säng. Han ansågs vara funktionshindrad och onåbar tills hans säng råkade hamna på en plats mitt på golvet där städerskorna behövde passera. För att kunna utföra sitt jobb tog de upp pojken och höll honom i famnen tills de utfört sitt uppdrag i salen. Det mest häpnadsväckande var att pojken började utvecklas, lärde sig att gå och kommunicera. Det var inget fel på hans förstånd han var bara osynlig.

Jag har arbetat med människor hela mitt långa liv och jag har bevittnat mindre och större mirakel med hjälp av bara beröring.

Min mamma utvecklade Alzheimer och tappade språket i perioder. Min syster och jag var på hemmet och hälsade på. Den ena av oss putsade fönster (det hörde till) medan den andra satt och masserade mammas händer och armar. Språket som var obefintligt från början började hitta länkar i hjärnan och kom i försiktiga hopp ut genom munnen. Lite vimsigt från start men efter 20-30 min. massage ökade ordmängden. Hon tog dessutom över massagen och gav oss handmassage.

Tänk så många människor som lever ensamma och aldrig har någon som medvetet berör dem. Huden måste gråta…

Jag var anställd som personlig assistent under 9 år – nattetid. Många människor får en starkt ökande ångestkvot när mörkret och ensamheten tränger på. Mediciner hjälper till en viss del men det blev även några ambulansturer till psyket. Jag är så tacksam för min erfarenhet av medveten beröring – taktil massage – som verkligen är en evidensbaserad ”medicin”. Många gånger lindrades ångestattackerna av att vi lade händerna på kundernas axlar och höll/strök över axlarna på våra nattliga tillsynsrundor.

Vi har alla behov av beröring. Det lugnar nervsystemet och ökar halten av Oxytocin – Lugn & Ro hormon. Andningen djupnar och kroppssystemet slappnar av. Massage är medicin som läker och förbättrar bl.a. din sömn. Ju mer vi lär oss om vikten av beröring desto mer vågar vi sträcka ut en hand till någon behövande. Det räddar liv

Vi behöver alla bli:

*SEDDA

*HÖRDA

*BERÖRDA och

*BEKRÄFTADE

Om du är intresserad av att lära dig Avspänningsmassage så har jag en liten grupp som startar nästa vecka på tisdag. 2 dagar + 1 uppföljningsdag efter träning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *