Sök dig in mot mittpunkten

Mandala

Labyrint

Medicinhjul

Cirkel

Hjärtat är mittpunkten

Hjärtat är det mest heliga rummet i min kropp

När jag känner mig villrådig måste jag stilla mig. Meditation är ett sätt att stanna upp för att blicka inåt. Jag mediterar varje dag sedan flera år tillbaka och den meditation jag gjort flest antal gånger kallar jag för hjärtats rum. Då fokuserar jag på mitt fysiska hjärta genom att lägga händerna på bröstkorgen. Andetagen leder mig inåt och riktar min uppmärksamhet till det heliga utrymmet. Fantasin skapar platsen; oavsett om det är ett utrymme i naturen eller mitt fysiska hjärta. Andetagen skapar spacet som med lätthet expanderar och är levande/rörligt. Ingenting tar av min energi utan jag fylls av vördnad.

I hjärtat är jag trygg och säker. Rummet är heligt och supportande. Där finner jag ro. Vad som än ”snurrar” runt mig och stör lugnar ner sig och svaren kommer oftast i bilder. Jag behöver inte anstränga mig, inte prestera – jag kan bara vara mig själv och vänta in min sinnesro. Meditationen kan ta några minuter eller vara en stund.

Mandala – Cirkel

I min värld ser jag även hjärtats rum som en mandala. Jag söker mig in mot mitten av cirkeln för att komma i kontakt med mitt mest äkta jag. Jag hittar mitt lod och låter min kropp finna harmoni mellan jord och himmel. Jag kan också se mig själv som ett stabilt förankrat träd med grandiosa förankrade rötter likväl som en gigantisk krona där grenarna sträcker sig upp mot himlen. Jag utger mig inte för att vara en lärare i mandalakonsten men har haft en relation med mandalas i nästan 30 år. På mitt sätt.

Heliga cirklar är också en form av mandala

Som medicinkvinna har jag ägnat många år att samla grupper i cirklar. Alla blir bekräftade, hörda, sedda och berörda. Elden är ofta mittpunkten som vi har använt oss av för reningsritualer bla. Det händer nåt med alla i cirkeln.

Den ”levande” mandalan samlar ihop oss och energiarbetet blir kraftfullt. Vid vissa ritualer i Gaiakåtan känns det som om vi samlats under trygga förhållanden i en livmoder. Vi får hjälp att födas på nytt. Det ger kraften att gå vidare ännu mer medveten om riktningen för en mer hållbar miljö.

Medicinhjulet

Jag kan skapa mitt eget medicinhjul och ju mer lyhörd, öppen jag är desto mer blir jag varse om mitt inre medicinhjul. Allt i mitt liv ingår i medicinhjulet.

Vad har jag för dygnsrytm? I öster föds solen vid soluppgången och där har vi välsignelsens tid. Det är min stund på dagen. Morgonpigg – morgonstund har guld i mund. Ändå är jag född på eftermiddagen. Det tar tid att komma i kontakt med sitt innersta väsen. Jag slutar aldrig förkovra mig i min inre mandala som ju också medicinhjulet kan representera.

Tillsammans kan vi skapa medicinhjul i naturen genom att använda ex stenar som bildar en cirkel/labyrint. Tre av mina mästare är mästarinvigda i en helig labyrint i Kanada. Det var under båda resorna till Wanja Twan och First Nations 2018 och 2019. Wanja Twan var vårt vittne. Det jag upplever i cirkelns, labyrintens, medicinhjulets, mandalans mitt är kraften. Det är magiskt och mycket speciellt att vistas mitt i hjärtpunkten. Allt bara är; närvarande, äkta, stilla, glädjefyllt, ja rent ut sagt mirakulöst. Det har jag haft ynnesten att få bevittna. Flera gånger. Jag är så otroligt tacksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *