Kvänblodet strömmar i mina ådror…

Idag firas Kvänernas dag på olika ställen i norr bla. Kiruna och Huset i Havet Grovfjord Norge. En av Nordkalottens stora Folkmusiker Daniel Wikslund är med i Nord Norge och spelar, håller tal på den stora försoningsdagen.

Jag firar med mina vänner opch familj i morgon. Vi äter Finsk/Tornedalsk laxsoppa, surdegsbröd, kaffeost och hjortron. Har vi tur lyckas jag även med surdegskruskaka efter ett recept från norra Lappland.

Jag blev uppväckt för 13 år sedan vid en dag i maj på Meldersteins Herrgård då vi hade Ceremonier med Gunn Tove Minde.

Hon är en Nordnorsk samekvinna som förmedlar om sitt arv och delar med sig av fina traditioner. Hon kom fram till mig, höll om mitt ansikte och sa: Du är en kvän. Hon uppmuntrade mig till att komma upp till nordNorge och besöka festivaler som arrangeras för människor att samlas och möta likasinnade. Det finns många kväner däruppe i Nordlandet.

i mitt inre kände jag att det var sant. Det blev en resonans med mitt hjärta. Kvän är mitt ursprung. Lantalainen, Tornedaling; det finns många namn som står för samma folkslag som bodde i Kvenland; ett område kring den nordligaste delen av Bottniska viken. De vikingatida kvänerna antas ha varit jägare, fiskare och krigare. De företog jakt-handels beskattnings och plundringsexpeditioner till bland annat Lappmarken (dagens Sverige o Finland) Finnmarken (Norge) och Karelen i Finland från ca 800 talet till 1100 talet. Vikingatidens kväner anses härröra från dagens västra Finland.

Kvänernas flagga med solblomman har hissats idag. Deras nationaldjur är den norska Nordlandshästen som ska visa på hästkrafterna för kväner i många århundranden. En typisk maträtt i dag är kaffeosten.

Allas lika värde

Vi har kallats för minoritetsbefolkning men kan kallas för ursprungsbefolkning eftersom våra rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det intressanta för mig i mitt liv är att jag så långt tillbaka jag kan minnas har sökt mina rötter. Inte mina biologiska utan till ursprunget. Jag har bara vetat att kraften har vi men vi måste ge tiden att locka fram den. Vår inneboende äkta kraft. Genom samarbetet med natives har jag sakta men säkert kommit längre och längre ner i mitt rotsystem. Det har ingen betydelse vilket folk, vilken plats, vilket land, vilken kultur det är alla har samma värde. Vi är alla samma även om vi talar olika språk, har olika hudfärg eller lever på olika sätt. Vi är människor och måste lära oss att se höra, beröra och bekräfta oss själva och varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *