Reflektion om meditation

Inom buddismen är meditation att vila utan ansträngning i det som ÄR. Det här tillståndet kan du nå genom att lugna och hålla om sinnet. Det ger insikt i medkänsla och visdom, du får möjlighet att arbeta med kroppens energikanaler och kan meditera på energi och ljus.

Det finns olika metoder för kroppslig och mental avslappning. Man kan kombinera metoder med att koncentrera på något föremål eller föreställa sig något specifikt. Man kan uttala ett ord tyst för sig själv  (mantra), eller iaktta en punkt (en ljuslåga, sin andning), eller uppmärksamma ljud runtomkring, eller fokusera på sin egen kropp som en helhet/energicentra (chakras), färger, former, bön eller en vägledd meditation .

Man kan sitta eller ligga under en meditation, promenera eller röra sig  på olika sätt.

Intentionen är att stilla sig och sinnet. Tankar kommer och går hela tiden och de kan uppsluka oss totalt periodvis. Invasion av hjärnan är tröttsamt och bidrar till stress. Meditation ger oss förutsättningar för ett inre lugn som bidrar till till en förmåga att lättare hantera både tankar och känslor. Det i sin tur ökar det allmänna välbefinnandet vilket påverkar både hormon och nervsystem. Meditation har en god inverkan på stress relaterade bekymmer.

Under vår Retreat i Melderstein 23-25 februari kommer vi att lägga fokus på meditation. Vi kommer att informera om betydelsen av stillande och ni som väljer tystnaden tillsammans med oss får prova på olika tekniker att slappna av i kropp och sinne. Vi guidar i resor inåt till de finaste inre  dimensionerna. Retreaten kommer att ge förutsättningar för hjärnvila i gynnsam miljö.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *